Skolan och valet

Den 9 september är det val. I en tid då Google-generationens sök styrs av algoritmer blir det allt viktigare att kritiskt kunna granska vad som sägs och skrivs i media och på nätet. En speciellt viktig roll i det arbetet har skolorna. Därför vill Retriever nu erbjuda Sveriges alla grund- och gymnasieskolor gratis tillgång till Mediearkivet under perioden 6 augusti till och med 16 september.

#Skolanochvalet

Om Mediearkivet

Mediearkivet är Nordens största digitala nyhetsarkiv som samlar nyheter från tryckta och digitala redaktionella medier samt radio och tv. Databasen innehåller i dag ungefär 120 miljoner (!) sökbara artiklar och används som researchdatabas av journalister, researchers, författare, högskolestudenter, grundskoleelever och många fler. Mediearkivet levererar neutrala resultat fritt från algoritmer och allt från källor med ansvarig utgivare.
Läs mer om Mediearkivet.

Gratis tillgång till Mediearkivet under valperioden

Perioden mellan 6 augusti till och med 16 september erbjuder Retriever Sveriges alla grund- och gymnasieskolor gratis tillgång till Mediearkivet. På så sätt får skolorna en möjlighet att lära ut och visa exempel på hur kritisk granskning av medier kan gå till, som en naturlig del i undervisningen.

Vill du få tillgång? Fyll i formuläret nedan så kommer vi skicka dig en länk den 6 augusti med information om inloggningsförfarandet. Väl inloggad kommer du kunna ta del av videomanualer och annan infromation bra att ha med sig i undervisningen. För frågor, kontakta support@retriever.se.

Retriever tipsar! Tidningsveckan 2018: Valet
Den 9 september är det val till kommuner, landsting och riksdag. Svenska dagstidningar kommer att servera mängder av intressant material som kan berika skolans undervisning. På Mediekompass finner du Tidningsveckan, en sida som ger lektionsförslag att jobba med inför valet.